In the middle of Richterich

  Rathausplatz Richterich Copyright: S. Beretta

Project theme is an urban and landscape design proposal for the Rathausplatz (Town hall square) in Richterich. The project should aim to a modernization/revitalization and possibly also a densification of the place.

Contact

Phone

work
+49 241 80 95052

Email

E-Mail

Contact

Name

Frank Lohrberg

Lehrstuhlleitung

Phone

work
+49 241 80 95050

Email

E-Mail
 

Richterich is located north of the A4 motorway, about 5 km away from the cathedral of Aachen. This location between country and city makes Richterich an ideal and convenient place to live, especially for families. In the coming years it is expected to expand and at the edge of the residential area of Alt Richterich (old Richterich) a new settlement is planned. "Richtericher Dell" is currently the largest planned reserve for housing needs in the city of Aachen. The predicted growth of Richterich's population and the planned new stop of the Euregiobahn, which will be located opposite to the Rathausplatz, may be the opportunity for a redesign of the square and its surroundings. The field of action of the project will be the modification and extension of the existing buildings as well as the redesign of the open spaces.

What does the Rathausplatz need to become more lively and attractive? Which needs of the old and new residents can be met even better and how? Is densification to be aimed for and why? Which innovative forms of living and uses can be accommodated in order to create new successful synergies and strengthen the retail trade? How can private initiative and commitment to the neighbourhood be encouraged? How can future mobility be better integrated? What measures should be taken so that the open spaces can increase their ecological value and contribute positively to the control of the microclimate?

During the first analysis and strategy phase, students will be confronted with these exciting conceptual questions and will formulate a development strategy for the area. Aim of the project will be, in addition to the functional reorganisation of the square, to develop a new "atmospheric" open space as well as an architectural ensemble that can contribute to a sense of identity. The design task will include different scales from 1:000 to 1:200.

The project is designed for individual work and will be supervised by the Institute of landscape architecture (Prof. Frank Lohrberg, Silvia Beretta). Participation open reviews and excursions with the whole group is mandatory. The weekly project supervision is optional. The activities will mainly take place on Tuesday morning.

Co-examiner: Fred Humblé, Professor für Bauplanung und Baurealisierung

First Meeting: 07.04.2020